Vitamin ve mineral kaynağı: ‘Süper besin’: Kışın bol bol tüketin! Avantajları sayısız
Son zamanlarda kış aylarının gelmesiyle tüketimi artan narın sağlık açısından pek çok faydası bulunuyor. Nar, antioksidan özelliğinin yanı sıra içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde vücuda pek çok fayda sağlar.
“POGRANAT SUYU Atardamarlarda Plak Oluşumu Riskini Azaltır”
Beslenme ve Diyet Bölümü uzmanı, nar meyvesinin içerdiği vitaminler nedeniyle “süper besin” olarak bilindiğine dikkat çekiyor. Dyt. Beyza Vural Öten, şöyle konuştu: “Nar, eski çağlardan beri çeşitli kültürlerde şifa sembolü olarak bilinen bir meyvedir. Çünkü içerdiği biyoaktif bileşenler nedeniyle ‘süper gıda’ olarak da adlandırılmaktadır. Geleneksel yöntemlerde kabuğu, şifalı bitkilerde kullanılıyor. prediyabetik tedavi Hem meyve, hem tohum hem de kabuk çeşitli biyoaktif bileşikler içerir, asitler içerir ve bu nedenle birçok hastalığın tedavisinde kullanılır.
GÜNDE 50 ML NAR SUYUNUN FAYDALARI SAYILMAK ÜZERE YETERLİDİR
Narın süper faydalarından bahseden uzman, “Günde 50 ml nar suyu, arterlerde plak oluşumu riskini azaltır. Kan lipitlerini, arteriyel hipertansiyonu ve kan basıncını düşürür. Asitler, konjuge olanlar gibi çoklu doymamış yağlarda mevcuttur. Nar çekirdeğinde bulunan linoleik asit cilde esneklik, parlaklık ve elastikiyet kazandırır.” “Yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır. Nar tohumları fitoöstrojeniktir ve menopozun yan etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Daha az hissedersiniz.” Şöyle dedi:
“KUSURLU VE HASARLI HÜCRELERİN YOK EDİLMESİNE İZİN VERİR”
Uzman, meyvenin kabuğunun kurutulmasıyla hazırlanan çayın da faydalı olduğunu açıklıyor. Dyt. Beyza Vural Öten, şunları söyledi: “Nar kabuğunun büzücü etkisi vardır. Bu nedenle kurutulup çay haline getirilir ve halk tarafından sıklıkla ishali durdurmak için kullanılır. Narda ayrıca ürolitin A adı verilen bir madde de bulunmaktadır. Urolithin A, yaşlanmayı geciktiren ve önleyen, yaşa bağlı hastalıkların oluşumunu engelleyen, aynı zamanda ürolojik anti kanserojen etkiye sahip bir maddedir. Arızalı ve hasarlı hücrelerin yok edilmesini sağlar” dedi.
“NAR MEYVESİNİN AĞIRLIKININ %50’Sİ FENOLİK BİLEŞİKLERDEN OLUŞUR”
Uzmanlar meyvenin bağışıklık sistemi üzerinde de oldukça etkili olduğunu söylüyor. Dyt. Öten, “Bunu bir porsiyon yani yarım nar gibi düşünebiliriz. Ayrıca kabuğu soyulmuş nar meyvesi olarak tüketilebildiği gibi, suyu da bir bardak çay olarak tüketilebilir. Nar suyunu şeker hastalarına da önerebiliriz, glisemik indeksi düşüktür. Nar suyunu diğer meyve sularından ayırabiliriz. Diyabet hastaları da porsiyon kontrolüne dikkat ederek nar suyunu tüketebilirler.
Antioksidan kapasitesi yüksek olduğundan hastalıklardan korunmak için çocuklara her gün yarım soyulmuş nar verilmesini öneriyorum. Nar meyvesinin ağırlığının %50’si fenolik bileşiklerden oluşur. Bunlar antioksidandır ve C vitamini içerir. Magnezyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri içerir. Birçok vitamin içerir. Dolayısıyla bağışıklığımızı güçlendiriyor ve kışa bağlı hastalıklardan bizi koruyor” dedi.