Uzay istasyonu taikonaut ekibi Dünya’ya döndü – Son Dakika Bilim Teknoloji Haberleri
Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı’ndan (CMSA) yapılan açıklamaya göre, taikonautlar Yi Guangfu, Li Cong ve Li Guangsu’yu taşıyan Shinjou-18 uzay kapsülü, Gobi Çölü’ndeki Dongfing sahasına indi.
Dünya yörüngesinde 192 gün geçiren taykonotların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Daha önce Shincou-13 görevine katılan ekip komutanı Yi Guangfu, iki uzay görevinde yörüngede toplam 374 gün geçirerek uzayda en uzun süreyi geçiren taykonot oldu.
25 Nisan’da Uzay Mekiği Shincou-18 ile uzaya gönderilen mürettebat, Tiangong Uzay İstasyonuna gönderilen yedinci taikonot grubu oldu.
Ekip, 30 Ekim’de Shinjou-19 mekiğiyle istasyona gönderilen taykonotlar Cay Şücı, Song Lingdong ve Wang Haozi’den oluşan yeni taykonot ekibine teslim edildi.
Çin uzay istasyonu “Tiangong”
ABD’nin uzay araştırmalarında işbirliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle Çin, uzay istasyonunu yörüngeye yerleştirdi. Merkezi bir modül, iki laboratuvar modülünden oluşan ve bir uzay teleskopunu da içermesi beklenen “Tiangong” (Gökyüzü Sarayı) istasyonu, artık aktif olmayan Rus uzay istasyonu Mir’in modeli üzerine inşa edildi.
İstasyonun ana kısmı olan “Tienhı” (Göksel Ahenk) adlı ana modül 29 Nisan 2021’de, ilk laboratuvar modülü “Vıntien” (Gökleri Aramak) ise 24 Temmuz 2022’de denize indirilecek, ikinci laboratuvar modülü olan “Mıngtien” (Gökyüzünü Düşlemek) çalıştayı ise 31 Ekim 2022’de başlayacak. Ana modüle laboratuvar modüllerinin de eklenmesiyle ana “T” çerçevenin montajı tamamlanarak istasyon “uygulama ve geliştirme aşamasına” geçti.
“Şüntien” (Göklerde Dolaşmak) adı verilen uzay teleskobunun da istasyona ayrı bir modül olarak eklenmesi bekleniyor.
Personel “Şıncou” (Kutsal Gemi) servisleriyle, malzemeler ise “Tiencou” (Gök Gemisi) servisleriyle 3 kişilik taykonot ekibinin dönüşümlü olarak çalıştığı istasyona taşınıyor.