Güncel Haberler

Türkiye’de yenilenebilir enerji sektörü yabancıların ilgi odağı

Santos-Paulino, Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) düzenlediği “YASED Küresel Yatırım Günleri” etkinliğinde soruları yanıtladı.

Ülkenin farklı sektörlerinde yaşanan çeşitlenme ve olgunluk sürecinin önemli bir yatırım fırsatı sunduğunu belirten Santos-Paulino, şöyle konuştu: “Türkiye’nin büyük bir yatırımcı olmaya başladığını, yatırımcı çekmenin ve olgunlaştığını görmek güzel. Ülke ekonomisi bu seviyeye ulaştı.” dedi.

Santos-Paulino, enerji projelerinin sadece yatırım akışı açısından değil, sektörde istihdam yaratılması açısından da önemli etkileri olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu: “Ancak yatırımcıların bu sektörde faaliyet göstermeye devam etmesini sağlamak, işletmekten çok daha zor. Önemli yatırımlar ve yatırım öncesi planlar gerektirdiğinden geleneksel bir üretim tesisi.” zor.” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkıda bulunabilecek çeşitli kaynaklara sahip olduğunu vurgulayan Santos-Paulino, şöyle devam etti:

“Ülke, ekonomik büyümesine katkıda bulunabilecek hizmetler, altyapı ve yenilenebilir enerji sektörü gibi birçok kaynağa sahip. Ülke, yenilenebilir enerji sektöründe çok fazla yatırım çekiyor. Bu, daha fazla yatırım çekmek için harika bir fırsat.” dedi.

Merkez Bankası’nın politikaları yatırımcılara olumlu sinyal veriyor

Santos-Paulino, küresel ekonomide yaşanan çoklu krizler bağlamında, dünyadaki birçok ekonomide olduğu gibi Türkiye’de de yatırım akışının geçtiğimiz yıl yavaşladığının altını çizerek, şöyle konuştu: “Bu süreçte izlenen makroekonomik politikalar olumlu sonuçlar verdi. Özellikle Merkez Bankası’nın politikaları ve Türkiye ekonomisinin çeşitlendirilmesi yönünde sinyaller var” dedi.

Küresel jeopolitik gerilimlerin ülke ekonomilerini etkilediğini vurgulayan Santos-Paulino, bu durumun gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilirlik faktörlerini de ticaret, yatırım ve çeşitli kanallar yoluyla etkilediğini söyledi.

Santos-Paulino, çeşitli zorluklara rağmen yatırımlar açısından ülkeler için olumlu sonuçlara yol açabilecek fırsatların da bulunduğunun altını çizerek, özellikle altyapısı gelişmiş olmayan ülkelerin “sürdürülebilirlik gündemi” kapsamında yatırım çekme fırsatına sahip olduğunu söyledi. “.

Özellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerin sürdürülebilir kalkınma başta olmak üzere birçok sektörel yatırımda diğer ülkelerin gerisinde kaldıklarını vurgulayan Santos-Paulino, bu ülkelerin fırsatlardan yararlanabileceği ortamların yaratılması gerektiğini söyledi.

Türkiye daha fazla yatırımcı çekebilir

Santos-Paulino, doğrudan yabancı yatırımın (DYY) artması için çeşitli temel ekonomik göstergelerde istikrarın sağlanması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Makroekonomik istikrar da, ülkenin bir vizyonu varsa, ulusal ekosistem de bunlardan biridir. Paris Anlaşması gibi küresel olarak belirlenen hedeflerle ve sektörel politikalarla uyumludur.” “Ve ülkenin bu politikalara uyum sağlamaya devam edebilme yeteneği bu noktada belirleyici faktördür.” dedi.

YASED gibi bir derneğin olmasının yatırımcıları sektöre çekmede önemli rol oynadığını vurgulayan Santos-Paulino, bu tür oluşumların yatırımcılar için ortamı daha şeffaf hale getirdiğini söyledi.

Santos-Paulino ayrıca yatırımcıların ülkelere yatırım yapmadan önce bazı ilkelere dikkat ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Sonuçta yatırımcılar üç konuya bakıyor: Yatırımlarının getirisi, kurumsal çerçeve ve ülkede faaliyet gösterecek yapılar. Türkiye bu konularda diğer gelişmekte olan piyasalara göre avantajlı. Dolayısıyla ülke bu şekilde devam ederse. ülkeye sektöre daha fazla yatırım çekme potansiyelini hayata geçirebilecektir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu