Güncel Haberler

Rumen çiftçiler kuraklık nedeniyle hayvanlarını satıyor

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İngilizcedir.

Ağustos ayında Romanya’da sıcaklıklar 40 dereceyi aşarken, aşırı sıcakların neden olduğu kuraklık hayvancılığı da etkiledi.

REKLAM

Kuraklık nedeniyle nehirlerin ve tarlaların kuruduğu Romanya’da hayvancılık da büyük tehlike altında. Çiftçiler, devam eden kuraklığın hayvanlarına yem sağlamayı zorlaştırması üzerine hayvanlarını satmaya başladı.

Güneydeki Olt ilinde çiftçi Traian Girtan, 30 büyükbaş hayvanının bir kısmını sattı.

Euronews’e verdiği röportajda Girtan, hayvanlarını beslemenin önceki yıllara göre çok daha pahalı olduğunu açıkladı.

Hayvan yeminin aylık 1.000 avro civarında olduğunu belirten Girtan, şöyle konuştu: “Fed geçen yıla göre neredeyse iki kat arttı. Peki hayvan fiyatları nasıl, bir yıl öncesine göre yüzde 30-40 daha düşük. “.

Girtan, çiftliğini kış boyunca ayakta tutabilmek için hayvanlarının yarısını satacağını tahmin ediyor.

Yetiştiricilerin temsilcileri bu durumun Romanya genelinde yaşandığını söylüyor.

Başkanı Dumitru Grigorean, “Şu anda kış yemi tüketenler sürülerini Ekim ve Kasım aylarında tahliye etmek zorunda kalacak. Etkiler gerçekten de uzun vadeli olacak çünkü sayılarda zaten ciddi, dramatik ve endişe verici bir düşüş görüyoruz” dedi. Romanya sığır yetiştiricileri birliği.

Romanya’da şu anda 7 milyon civarında olan büyükbaş hayvan sayısının 1 milyon civarına düştüğünü tahmin eden Grigorean, bir çiftliğin kapandıktan sonra faaliyetlerine devam etmesinin çok zor olduğunu söylüyor.

Çiftçiler, besi hayvanı eksikliğini telafi etmek için fiyatları artırmak zorunda kalacakları için bu etkinin eninde sonunda tüketicilere de yansıyacağından korkuyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) hazırladığı durum raporuna göre, güney ve doğu Avrupa “sürekli ve tekrarlayan kuraklık koşullarıyla” karşı karşıya.

Yerel basında çıkan haberlere göre, Romanya’da hükümet, yerel medyanın tekrar eden kuraklık nedeniyle zarar gördüğünü tahmin ettiği iki milyon hektardan fazla tarım arazisi için çiftçilere destek ödedi.

Geçtiğimiz hafta ülkenin güneyi ve batısında “turuncu” ve “sarı kod” alarmları verildi. Ülkenin Ulusal Meteoroloji Ajansı Temmuz ayında aynı kodlarla bir uyarı yayınladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu