Milyonlarca araç sahibini etkiliyor… UTTS devreye girecek
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, “Yerli üretim sayesinde hırdavat temini için yurt dışına giden döviz, ülke ekonomisinde tutulacak ve cari açığın azaltılmasına katkı sağlanacak” dedi.
Darphane Matbaa ve Damga İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, Milli Taşıt Kimlik Sistemi (UTTS) ile akaryakıtta vergi kayıplarının önüne geçileceğini, yurt dışına giden dövizin ülke ekonomisinde tutulacağını ve gelir kaybının azaltılmasına yardımcı olacağını söyledi. Sistemin altyapısı için kurulacak üretim merkezi ile cari açığın kapatılması.
Altyapı çalışmaları Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülen ve önümüzdeki yıl uygulamaya alınması planlanan ÜTS ile akaryakıt sektöründe düzensiz fatura kullanımından kaynaklanan vergi kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor.
Ayrıca sistem, akaryakıt dağıtım sektöründe adil ve adil rekabeti de sağlayacak. Altyapısı milli yazılım ve donanımlardan oluşan UTTS, yarattığı ekosistemle ulusal siber güvenliğe ve istihdama katkı sağlayacak.
Kurulum ve yönetim görevleri Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından üstlenilen sistem, 2025 yılından itibaren uygulanmaya başlayacak.
“UTTS VERİ AKIŞININ TASARIMI VE ALT YAPISI TAMAMEN ÜLKEMİZDE KURULMUŞTUR”
Darphane ve Pul Matbaası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hekim, konuya ilişkin değerlendirmesinde, sistemle vergi kayıplarının önüne geçilerek ekonominin korunacağını, vergi mükelleflerinin ise bilgi güvenliği, şeffaflık ve tasarruf gibi fırsatlara sahip olacağını söyledi. kırsal bölge.
Yazılım ve donanımın yerli üretiminin sağlanması amacıyla UTTS altyapısında üretim merkezi kurma çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Hekim, şu bilgileri paylaştı:
“Hırdavat üretim merkezinin 2025 yılında devreye alınmasıyla birlikte yerli UTTS donanımlarının yerli ve milli seri üretimine başlanacak. Yerli üretim sayesinde yurt dışına giden döviz, Almanya, İngiltere ve Çin’den donanım ithalatı da geçici bir süreliğine sona erecek. ülke ekonomisine donanım tedariği sağlanacak.” “Cari açığın azaltılmasına yardımcı olacak. Dolayısıyla katma değeri yüksek teknoloji üretimiyle milli teknoloji ekosistemi desteklenecek.”
Hekim, UTTS veri akışının tasarımının ve altyapısının tamamen yurt içinde hazırlandığını vurguladı.
UTTS kapsamında araç plaka bilgilerinin tamamen yerli yazılımcılar ve mühendislik ekipleri tarafından geliştirilen yazılımlar aracılığıyla elde edileceğini vurgulayan Hekim, şöyle konuştu: “Sistem içerisinde araç plaka bilgileri ve benzeri tüm veriler veri merkezindeki sunucularda saklanacak. Türkiye’de Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumu’nun denetim ve kontrolüne tabidir.” değerlendirmesini yaptı.
UTTS ALTYAPI İLE HİZMET VERİLEN İSTASYON SAYISI 13 BİN İSTASYONA ÇIKACAK
UTTS basın açıklamasına göre, kiralama yoluyla satın alınan veya işletmeye alınan ve işletmede kullanılan yaklaşık 8 milyon araca, aracın plaka verilerinin yer aldığı Araç Tanımlama Birimi (TTB) dijital etiketinin takılması zorunlu olacak. araç kaydedilecektir. en geç 31 Aralık 2024 tarihine kadar.
Vergi mükellefleri, Türkiye’de tescilli 29 milyon aracın yaklaşık 8 milyonu için yakıt bedeli düşülerek vergi indiriminden yararlanıyor.
Akaryakıt alımı sırasında istasyon görevlisi tarafından plaka bilgilerinin manuel olarak girilmesi düzensiz fatura oluşturulmasına olanak sağlarken, bu faturalarda yer alan akaryakıt giderlerinin gösterilerek vergiden düşülmesi nedeniyle her yıl milyarlarca lira vergi kaybı yaşanmaktadır. gider olarak bunları.
UTTS’nin aktif hale getirilmesiyle plakaya ilişkin veriler otomatik olarak sisteme aktarılacak ve vergi kayıplarının önüne geçilecek.
Akaryakıt sektöründe müşteri bağlılığını hedefleyen Taşıt Tanıma Sistemi (TTS), kurumsal ve ticari araç ile araç filolarına indirim, vadeli ödeme, hediye puan, akaryakıt tüketim takibi gibi avantajlar sunuyor.
Çekirdek altyapının UTTS bünyesinde hayata geçmesiyle mevcut tek TTS programına üye olma sınırlaması ortadan kalkacak, ülke genelindeki yaklaşık 13 bin akaryakıt istasyonunun tamamında UTTS altyapısının hayata geçmesiyle istasyon sayısı da artacak. TTS hizmeti sunanların sayısı 7 binden 13 bine çıkacak.
8 milyon UTTS zorunluluğu olan aracın 2,5 milyonuna fayda sağlayan TTS programları, UTTS altyapısıyla entegre çalışacak ve alınan hizmetler kesintisiz olarak devam edecek.
Oluşturulacak merkezi altyapı sayesinde TTS programlarına katılmayan yaklaşık 5,5 milyon araç, 13 bin istasyonun tamamında TTS programlarından yararlanmaya hazır hale gelecek.