Avrupa Birliği’nin yeni yöneticileri belirlendi
Avrupa Birliği’ne (AB) üye 27 ülkenin liderleri, Birliğin en üst düzey birimleri olan AB Konseyi, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu (AP) başkanlıklarına uygun gördükleri isimleri görüşmek üzere Belçika’nın Brüksel kentine gitti. yönetici pozisyonları. ve AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi. Başkent Brüksel’de gerçekleşti.
Gayri resmi liderlerin yemek masası etrafında bir araya geldiği zirvenin sonunda herhangi bir resmi karar açıklanmayacak. Karar 27 ve 28 Haziran’da yapılacak resmi zirvede açıklanacak.
Ancak perde arkasında en önemli dört koltuğa kimin oturacağı konusunda anlaşmaya varıldığını da belirtmek gerekiyor.
Von der Leyen, Metsola, Costa ve Kallas
Von der Leyen’in de üyesi olduğu Avrupa Halk Partisi (EPP), Avrupa seçimlerinde 720 sandalyenin 189’unu alarak bir kez daha birinci oldu.
27 liderden 13’ünün EPP üyesi olması ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Almanya Başbakanı Olaf Sholz’un da von der Leyen’e desteklerini beyan etmeleri nedeniyle, Ursula von der Leyen’in Avrupa Komisyonu başkanlığını devralacağı kesin görünüyor. başka bir dönem. terim.
EPP’li Roberta Metsola’nın bir dönem daha Avrupa Parlamentosu başkanlığını üstleneceği tahmin ediliyor.
AB dış ve güvenlik politikası sorumlusu Josep Borrell’in yerine geçmesi beklenen isim, yakın zamanda NATO genel sekreteri olmaya istekli olduğunu açıklayan Estonya Başbakanı Kaja Kallas’tır.
“AB liderlerine yol göstermek” anlamında Charles Michel yerine eski Portekiz Başbakanı Antonio Costa’nın adı geçiyor.
PA onayı da gerekli olacak
AB yürütme organı Başkanı, Komisyon, Komisyon’un tüm üyeleri ve AB’nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi’nin, 2015’te ilk kez toplanacak olan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu’nun onayını alması gerekiyor. 16 Temmuz.
Bu durum von der Leyen için özel bir risk teşkil ediyor. Çünkü EPP’nin 189 sandalyesi olsa bile Alman siyasetçinin toplam 361 oya ihtiyacı var. Bu nedenle von der Leyen’in siyasi gruplar arasındaki ittifak çabalarını 16 Temmuz’a kadar sürdürmesi bekleniyor.
Avrupa Parlamentosu seçimlerine aşırı sağ partilerin yükselişi damgasını vurdu. Sonuçlar Avrupa ülkelerinin iç siyasetinde soru işaretlerine, kırılmalara ve tepkilere neden oldu.
Seçimlerde Fransız aşırı sağ partisi RN’nin (Rassemblement National) temsilcisi yüzde 31,37 ile birinci olurken, Başkan Macron’un partisi Rönesans oyların yalnızca yüzde 14,6’sını aldı. İki parti arasındaki oy farkının bu kadar büyük olması, Başkan Macron’u Ulusal Meclisi feshetme kararı almaya itti.