Güncel Haberler

Bakan Bolat, doğrulanan emlak listeleme sistemini anlattı: 158 bin lira cezası var

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Elektronik reklam doğrulama sisteminin devreye alınmasının ardından reklamlar Bakanlığımız tarafından dikkatle takip edilecek ve mevzuata aykırı davrananlara herhangi bir ihlal nedeniyle 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanabilecek. “

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, emlak sektöründe doğrulanmış reklam sisteminin devreye girmesiyle birlikte Bakanlık olarak sıkı denetimler yapacaklarını, bu yönde hareket eden herkese 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacağını belirtti. aksi takdirde. mevzuata.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Ticaret Bakanlığı, Gayrimenkul Ticareti Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle piyasanın güvenilir işleyişini sağlamak, tüketiciyi korumak amacıyla listeleme platformlarında emlakçılara “doğrulama zorunluluğu” getirdi. Gayrimenkul ticaretinde haklar ve kayıt dışılığın önlenmesi.

Bakanlık tarafından yönetmelik kapsamında kurulan Elektronik Liste Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül’de devreye girecek ve yıl başından itibaren gayrimenkul ticaretinde zorunlu olacak.

Uygulama ile platformlardaki emlak ilanları, mülk sahibi, birinci ve ikinci yakınları veya eşi tarafından sistem üzerinden yetkilendirilmiş firmalar tarafından verilebilmektedir.

Ticaret Bakanı Bolat da düzenlemenin detayları hakkında AA muhabirine bilgi verdi.

Yetkilendirmenin e-Devlet üzerinde oluşturulan ekran üzerinden yapılacağını belirten Bolat, Bakanlığın gerektirdiği gayrimenkul ticareti yetki belgesine sahip olmayan emlakçıların ilan veremeyeceğini belirtti.

Bolat, “Düzenlemeyle reklam kirliliğinin, tüketici şikayetlerinin, izinsiz ve kayıt dışı gayrimenkul faaliyetlerinin önlenmesini, yalan ve yanıltıcı reklamların ve bunların neden olduğu spekülatif fiyat artışlarının önlenmesini hedefliyoruz.” dedi.

Uygulamanın hem vatandaşlar hem de sektör paydaşları açısından kademeli olacağını vurgulayan Bolat, şöyle konuştu: “EIDS’nin devreye alınmasından sonra duyurular Bakanlığımızca yakından takip edilecek ve mevzuata aykırı davrananlar 100 TL’ye kadar idari para cezasına çarptırılabilecektir. Her ihlal için 158 bin 460 lira.” dedi.

“SİSTEME ENTEGRE OLMADAN YAYINLANAN TÜM İLANLARI KONTROL EDECEĞİZ”

Bolat, başvuru kapsamında elektronik ortamda yayınlanan tüm emlak ilanlarının sisteme dahil edilmesi gerektiğini vurguladı ve şöyle konuştu:

“Sosyal medya platformları yaygınlaştıkça farklı kanallarda reklam verilmesine izin vermeyeceğiz. Sisteme entegre edilmeden verilen tüm reklamları sıkı bir şekilde denetleyecek, doğrulama yapılmadan verilen reklamların yayından kaldırılmasını sağlayacağız ve yaptırım uygulayacağız. Bunlara karşı gerekli idari yaptırımlar uygulanacaktır.”

Bolat, yönetmeliklerde aynı mülk için birden fazla emlakçının yetkilendirilmesi, ilanlarda adanın arsalarına ilişkin bilgilerin yer alması gibi konularda sektörde görüş ayrılıkları gözlemlediğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Bakanlık olarak tüm talepleri titizlikle değerlendiriyor ve vatandaşlarımız için en ideal sistemi oluşturmak için çalışıyoruz. Şu anda mülk sahibinin birden fazla emlakçıya ilan verme yetkisi vermesi mümkün. Öte yandan yönetmeliğe göre; Emlak firmaları ilanlarında adres ve parsel bilgileri hariç olmak üzere il, ilçe, mahalle veya ada bazında ilan verebilirler. Bu zorunluluğun EIDS’nin uygulanmasıyla getirilen bir zorunluluk olmadığını belirtmek isterim. Bu sistemi Bakanlık olarak sektördeki tüm paydaşların görüşlerini dikkate alarak geliştirmeye devam edeceğiz.”


Etiketler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu